Hvert år avvikles flere titalls norske bedehus. De blir til museum, revyscener og restauranter. Mange bedehus har allerede stått låste og ute av bruk i flere tiår. En viktig del av Norges kulturhistorie er i ferd med å gå tapt. 

Alle foto: Erlend Berge / www.erlendberge.no

Bok på Vårt Land forlag i 2018. Prosjektet er støttet av Vårt Land, Fritt Ord, Kulturrådet og Karina Jensens Minnefond. 

Fotodokumentaren startet her, i Søreide bedehus utenfor Bergen. Hvem var menneskene i menigheten som hadde bestemt seg for å selge bedehuset? Hvilke historier lå i veggene? Spørsmålene resulterte i en reportasje i Vårt Land med portretter av menneskene i menigheten som var med til slutten. 

Etter dette besøket ble det klart at dette bare var starten på en større fortelling. Over hele landet lå det bedehus til salgs. 

På 1970-tallet var det liv i over tre tusen norske bedehus. Betel, Betlehem, Salem og Zion. Bedehusene med bibelske navn ligger fortsatt tett, men mange steder blir menighetsmedlemmene eldre. De er ikke lenger i stand til å holde aktiviteten oppe. Bygdene som la grunnlaget for den store bedehusutbyggingen i landet har endret seg og behovet for et bedehus i hvert kryss er ikke lenger til stede.

Høstutstillingen

Sjå, eg kjem snart! ble antatt Høstutstillingen 2018.

Årets bilde

Bedehusland vant 1. pris i «Åpen klasse» i Årets bilde 2017.

Juryens begrunnelse: Nostalgisk preg, vakker fargepalett, gjennomført og stilsikker. Fotografen skildrer en tid som snart er forbi og glemt. Historien fortelles gjennom rom og ikke gjennom mennesker. Samtidig er det spor etter menneskers liv, sporene på veien, maten til noen som nettopp har vært der, eller snart skal komme.

 
nylogo.jpg

Alle foto: Erlend Berge / www.erlendberge.no

tips@bedehusland.no